Det börjar blir kallt ute och man känner verkligen att hösten är här nu vilket tyvärr får mig att tänka på att jag bör köpa nya vinterdäck till denna säsongen.

För två år sedan gjorde jag misstaget att köpa billiga vinterdäck eftersom vi inte har så mycket snö i södra Sverige. Det var lite dumsnålt och inte minst sagt bortkastade pengar. Jag har läst Transportstyrelsens information om vinterdäck och även besökt sidan för att dubbelkolla datumen när vinterdäck är ett krav, men jag har aldrig stött på informationen att det finns vinterdäck som rent ut sagt är underkända för den svenska vintern.

Normala vinterdagar var inga problem, men när vi väl skulle åka till fjällen så insåg jag hur dåliga däcken faktiskt var. Jag hade problem att köra upp bilen till stugan och kunde egentligen inte öka hastigheten i backen för greppet var så dåligt. Jag fick köra ner en bit och ta fart upp för när jag stod still i backen kunde jag bara stå still eller glida bakåt.

I efterhand insåg jag mitt misstag när dessa vinterdäck inte var specificerade för nordiskt vinterväglag. Nu har jag kört med däcken året runt eftersom de inte är dubbdäck och jag vill slita ut dem så fort som möjligt.

Jag har nu bestämt mig för att lägga lite mer pengar för vinterdäck dels anpassade för nordiskt vinterväglag, men även med dubbar på. Dubbdäck har nackdelen att de ger lite sämre komfort med högre ljudnivå och samtidigt måste man tänka på att ta av däcken i tid.

Där finns faktiskt ytterligare en nackdel med vinterdäck och det är att man kan få svårt att göra en Tysklandsresa och handla öl, vin och sprit under vinterhalvåret eftersom dubbdäck inte är tillåtet där. Men det är något jag är villig att leva med tror jag.

Även om det skulle bli så att jag ångrar mig och hoppar över dubbdäcken för vanliga bra vinterdäck så hoppas jag i alla fall att jag inte får samma problem som sist jag var i fjällen. För i januari bär det det av mot sälen…

Liknande inlägg: