Det är ovanligt att vi människor får en brist av någon vitamin om vi äter allsidig kost och rätt mängd mat varje dag. Detta är positivt men det finns också ett undantag gällande detta och det är D-vitamin.

Anledningen till att D-vitamin blir en brist för många och kanske så många som 50-75% av befolkningen är att vi härstammar från sydligare breddgrader där det är mer sol året runt.

När sol lyser på vår hud så bildar huden D-vitamin  vilket tas upp av kroppen och detta är den absolut största källan till d-vitamin hos människan. Vad som händer med oss på nordligare breddgrader är att när det blir kallare så tar vi på oss mer kläder, är inomhus mer och vi har färre soltimmar.

Man vet också att ju mer hud som får sol på sig ju mer d-vitamin bildas men tyvärr räcker det inte att springa naken på soliga vinterdagar för kroppen ska producera d-vitamin åt oss. Den strålning från solen som behövs för d-vitamin kräver att solen står tillräckligt högt upp annars filtreras den bort. Stora delar av Sverige kan därför inte tillgodose detta från Oktober till April vilket är mer än halva året.

Det spekuleras i att detta är en av anledningar till att vi har vit hy i norr för att lättare fånga upp så mycket solljus som bara går till skillnad från ekvatorn där det är sol året runt och där man behöver skydd mot solen istället. Man skulle kunna säga att vår evolution till att få vit hy är ett bevis på att vi behöver mer.

Livsmedelsverket har även ett par gånger tillsatt mer d-vitamin i t.ex. mjölk för att det är en bristvara för oss på dessa breddgrader. D-vitamin är kritiskt för många funktioner i kroppen och däribland immunförsvaret. Men en brist i d-vitamin kan även ge nedstämdhet och leda till depression. Just detta spekuleras i att vara en anledning till höst, vinter och även vårdepression. Förrådet kan räcka många månader och speciellt om det fylls på genom att man får i sig livsmedel som är rikt på d-vitamin vilket gör att olika personer får problem vid olika tider.

Det bästa sättet för att skydda sig mot detta är att ta tillskott på 1000-2000 IE av d-vitamin varje dag. Köper du tabletter med 5000 IE får du i dig mer än vad du behöver och även om det förmodligen inte är något problem kan du se det som att det inte gör så mycket om du missar någon dag.

Är du intresserad så ta en titt på d-vitamin med bäst i test så du kan hitta en produkt med bra nivåer av vitamin D3.

Liknande inlägg: