uc

UC är kanske det mest vanliga och mest etablerade kreditupplysningsföretaget

Smslån är något som varit i hetluften under ganska lång tid. Det är ett genomgående tema när man tittar på TV-programmet Lyxfällan där man tar småkrediter för att betala räkningar vilket rätt snabbt kan eskalera till något obehagligt.

Nya regler gällande smslån kommer förmodligen även träda i kraft som kraftigt begränsar möjligheten för långivarna att ta ut höga räntor och avgifter. Egentligen verkar det som det kommer tillträda en hel del regler som minskar risken att hamna i just en skuldfälla.

Något som dock förvånar mig lite är att många av de långivare som erbjuder smslån inte använder sig av UC (Upplysningscentralen). Utan de använder andra kreditupplysningsbolag för att säkerställa att kunden inte har betalningsanmärkningar, eller snarare att de inte är nyare än 6 månader.

Fördelen med att använda UC är att många seriösa långivare och kreditinstitut använder dem och när man gör en kreditupplysning med UC kan man även se hur många andra kreditupplysningar som gjort t.ex. den senaste månaden, kvartalet och året. Det ger en idé om hur många andra lån kunden kan tänkas ha ansökt till vilket skulle i många fall kunna vara en varningsklocka att inte låna ut pengar till.

Istället finns det idag mängder med smslån du kan ta utan att riskera något och det är heller inte svårt att hitta lån utan UC eftersom de dels gärna skyltar med det själva men det finns även sammanställningar och listor online.

Nu kommer som tur är marknaden att regleras och strypas ganska hårt om lagförslag går igenom baserat på de utredningar som gjorts. Dels kan jag tycka att det är bra för det är tydligt att väldigt många har svårt att avgöra om ett lån är bra eller dåligt. Dessutom kan man i många fall likställa dyra smslån med att som långivare utnyttja sin position och tjäna pengar på att den som vill låna pengar i många fall faktiskt är desperat behov av det – något som i sig är olagligt.

Men smslån kommer finnas kvar länge även om det är ett modernt bevis på en nisch som kanske inte mår bäst när det är helt liberalt styrt.

Liknande inlägg: