Vi har börjat tröttna lite på köpa riktig julgran varje år. Det är av väldigt många skäl som vi nu börjat fundera på om vi kanske skulle investera i en riktigt bra julgran i plast istället, även om plast i sig är ett tråkigt material.

Här är några anledningar kring hur vi resonerar.

  • Det har blivit väldigt dyrt med gran och det är omständligt att varje år köpa en gran även om där finns en charm och tradition till det.
  • Vi är osäkra på om det har en negativ inverkan på miljön att odla upp granar som huggs ner för att sen stå och vissna 1 månad inomhus.
  • Vi tycker att en plastgran för ett par tusen kronor antagligen kommer bidra med nästan samma känsla och något man säkerligen kan ha i många år.

Det är som sagt lite delade meningar här. Plast som material är något vi undviker när vi kan men frågan är om inte en plastgran är bättre än att 10 år framåt köpa nerhuggna granar som ska stå och vissna bara. Jag vet inte vilken effekt det har på miljön. Kanske är det positivt att köpa gran då marken faktiskt används till växtlighet innan den huggs ner. Men jag är för dålig insatt för att verkligen veta.

Vi kommer nog köra gran i år igen så får vi försöka undersöka mer om vilken miljöpåverkan en riktig julgran faktiskt har.

Liknande inlägg: