Det är fortfarande vinter i stora delar av landet men att planera inför sommaren känns ändå som rätt väg att gå redan nu. Det blir ett sätt att titta framåt, glömma allt det kalla och kunna fantisera om varma insjöar, växtligheten och den sköna sommarvärmen.

Jag har länge velat uppleva norra Sverige under både vinterhalvåret och sommarhalvåret. Jag tänker dock att på vintern kan man ta en flygresa till Kiruna och sedan bege sig av därifrån dit man nu vill. Kanske fira jul eller nyår där hade varit en upplevelse med stora snömängder och möjligheterna att se stjärnor och norrsken på ett sätt som måste upplevas.

På sommaren vill jag dock utnyttja möjligheten att röra mig fritt och det är också den lättaste årstiden att göra detta. Bege sig av i senare delen av juli med en husbil och återvända först i slutet på augusti 3-4 veckor senare. En lång resa genom Sverige med en husbil hade varit väl värt pengarna.

Visst kostar husbil en hel del pengar så det är ingen billig resa att göra som två vuxna personer. Men husbilen gör att man kan röra sig väldigt fritt och sova var som helst något jag berättat både för den ena och den andra vännen.

Men nyligen blev jag uppmärksammad på diverse problem som jag inte trodde existerade. Det är såklart kanske inte så vanligt men risken finns och det är knappast något jag skulle vilja bli utsatt för – nämligen vägpirater som blivit allt vanligare.

För mig lät det först som en skräckhistoria där vägpirater hade sprutat in narkosgas (sömngas) medan familjen låg och sov i husvagnen och sedan när alla somnat så kan de tömma husbilen på värdesaker.

Det kan röra sig om pengar, pass, bilnycklar och mycket annat och Sveriges Radio rapporterade om detta tillvägagångssättet redan 2013 i en artikel där polisen just misstänker att detta kan varit fallet.

Lyckas man bara komma åt så man kan spruta in gasen så kan man sedan fritt bryta sin i husbilen utan risken att någon vaknar. Det är ett mycket fult sätt som är svårt att försvara sig mot.

Det finns dock en billig försäkring mot detta och något som bl.a. gasvarnare.se rapporterar om och det är att köpa ett narkoslarm. Det fungerar som ett brandlarm eller som en gasvarnare där en sensor som identifierar gasen tidigt varnar om situationen. Det gör att man kan sova säkert.

En vanlig gasvarnare kan dessutom vara en bra investering om man i en husbil använder gasol. Förvarar man gasoltuben i fordonet är det ingen dum ide att även ha en varnare för detta.

Jag känner att jag kommer vilja köpa både narkoslarm och gasvarnare om jag ska ge mig iväg på semester. Möjligheten att kunna ställa sig var som helst i princip med en husbil är just tjusningen med denna typ av resa.

Liknande inlägg: