InloggningFakta
Att byta juridiskt kön
Skrivet av Mia M   
2013-02-13 17:26

Blanketten för ansökan hittar du Socialstyrelsens hemsida. Det är du själv som fyller i den. Du behöver ingen läkare som medverkar till detta. Ofta kan läkaren däremot hjälpa dig om du vill det. Du måste ha ett läkarutlåtande. Det här utlåtandet skriver vanligen din utredare ut i slutet av din utredning. Du måste också vara över 18 år gammal.

 

Fyll i dina personuppgifter, inklusive civilstånd och medborgarskap. Observera att du inte längre måste vara svensk medborgare eller ogift. Men du måste vara folkbokförd i Sverige och du får inte vara registrerad partner. Lever du i ett registrerat partnerskap måste du omvandla det till ett äktenskap innan du kan få nytt juridiskt kön. Det går fort och är gratis. Här kan du läsa om hur du gör det.

 

I övrigt kryssar du för de rutor som gäller det du vill ha tillstånd för, både uppe till höger och under personuppgifterna, enligt följande:


Sterilisering: Finns ingen orsak att kryssa för längre då detta krav i lagen upphävts av en dom i Kammarrätten i Stockholm.
Ingrepp i könsorganen: Kryssar du för om du vill genomgå någon könskorrigerande operation av könsorganen, nu eller senare.
Borttagande av könskörtlarna: Kryssas för om du vill ta bort testiklar eller äggstockar, nu eller senare.
Fastställande av könstillhörighet: Kryssas för. Detta är det tillstånd som ger dig nytt juridiskt kön och nytt personnummer.


Kom ihåg att även om du ansöker och får tillstånd att genomgå operationer är det du själv som sen bestämmer om du vill genomgå dem, eller vänta med den delen av transitionen. Det är också ytterst du som beslutar hur många ingrepp du vill genomgå, och vilken metod som ska användas, så länge du inte vill ha behandling som antingen inte kan utföras i Sverige eller strider mot det som läkarna anser är medicinsk lämpligt.


Slutligen bifogar du ett personbevis och ditt läkarutlåtande och skickar alltsammans till den angivna adressen på Socialstyrelsen. Ta kopior för säkerhets skull, om något skulle komma bort i posten.

 

 

Har du väntat med att ansöka om nytt juridiskt kön på grund av steriliseringskravet?

Du som tidigare fått avslag på grund av att du inte var steriliserad kan nu söka igen, och få nytt juridiskt kön. Detsamma gäller dig som fått ett interremistiskt beslut i väntan på sterilisering. Du följer instruktionerna ovan, men du behöver inte bifoga ett nytt läkarutlåtande.


Du som fullföljde din utredning och fick ett läkarutlåtande  men aldrig ansökte om nytt juridiskt kön, kan också ansöka nu. Det är samma procedur som för de som ansöker för första gången. Följ bara stegen ovan. Det du kan behöva tänka på är att ditt läkarutlåtande inte får vara för gammalt. Om du är orolig för att din utlåtande är för gammalt (om du exempelvis avslutade din utredning för flera år sedan) bör du kontakta Rättsliga Rådets kansli och be dem avgöra om du behöver ett nytt läkarutlåtande. Det finns inga generella regler för hur gamla utlåtandena får vara, det avgörs från fall till fall. Du ska kunna få ett nytt läkarutlåtande från den utredare du haft. Är hen avliden/pensionerad kan du höra dig för med din närmsta utredningsenhet.

 

Känns något oklart, kontakta Rättsliga Rådet.

 

 

Författare: Lukas Romson

Senast uppdaterad 2013-02-13 17:39
 
Vårt PM till kansliråd Daniel Zetterberg
Skrivet av Emilie   
2012-03-24 13:55

Här är en länk till PM:et som skrevs inför det inofficiella mötet med kansliråd Daniel Zetterberg, ang. den kommande könstillhörighetslagen:

PM - Könstillhörighetslag: möte med Daniel Zetterberg

Senast uppdaterad 2012-03-24 13:58
 
Namnbyten för minderåriga transpersoner
Skrivet av Zäta   
2011-08-16 17:28

Den här informationstexten om namnbyten för minderåriga transpersoner är författad av Sofia Zettermark (http://zettermark.blogg.se):

"Som många vet har det varit svårt att byta namn i Sverige till ett "könskonträrt" namn förut. Varken Skatteverket eller Patent- och registreringsverket (PRV) tillät detta fram till Jan-Olov Madeleine-domen 2009, då praxis ändrades. Efter detta tog PRV bort sin lista på "könsneutrala namn" på hemsidan, eftersom de inte ansåg att detta fanns längre -- då alla fick heta vad de ville (åtminstone ur en genus-aspekt). Detta gällde dock bara myndiga personer, minderåriga fick fortfarande inte byta till ett könskonträrt namn ens med föräldrars tillstånd, något som kan tyckas ologiskt med tanke på att det officiellt sett inte fanns några "könskonträra namn" längre. På Pride pratade vi i föreningen KIM om dessa frågor med juristen Kerstin Burman, och hon säger att hon känner till ett fall där en minderårig fått byta namn på Skatteverket. När hon frågat dem har de sagt att alla oavsett ålder får byta till könskonträra namn, eller ge sina barn könskonträra namn. PRV anser dock fortfarande inte att minderåriga får göra det.

Den självklara invändningen är att detta inte är rättsäkert, då båda myndigheterna lyder under samma lagar, och att någon myndighet måste anpassa sig. Enligt Burman och Romson kommer PRV behöva ändra sin praxis eftersom Skatteverket är den mest rigida och regelpetiga myndigheten, som dessutom vägrar böja sig för någon. Detta är givetvis glädjande, även om PRV inte kommer göra ett skit utan påtryckningar.

Den springande punkten här är dock att få ut denna information till alla som behöver veta: Om du är under arton och vill byta till ett namn som inte matchar ditt personnummer -- ansök hos Skatteverket! Då kommer du få igenom din ansökan.

Om du har en blogg med trans/queer/hbtq/någon annat passande-inrikting vore det jättebra om du ville sprida detta, så att fler unga transpersoner får känna sig hemma med sitt namn.

/Zäta"

 
Information om utredningen av "könsbyteslagen"
Skrivet av Mia M   
2008-01-18 21:47

Information om utredningen SOU 2007:16 kring "Könsbyteslagen" 1972:119

Senast uppdaterad 2010-07-11 16:54
Läs mer...
 
Ordlista
Skrivet av Mia M   
2007-09-28 03:50
Senast uppdaterad 2007-11-21 22:40
Läs mer...