Träningsresa till våren – kanske ett måste

Året 2018 går mot sitt slut och jag har satt upp träningsmål för 2019 som jag kämpar med att röra mig mot. Jag kan inte neka att det för tillfälligt tar emot mycket i motivationen och att jag ibland ”fuskar” och hoppar över ett träningspass.

Nu har jag börjat fundera på om jag kanske borde motivera mig själv med att om jag håller i träningen under jul och över nyår så får jag boka en träningsresa till Gran Canaria i vår där jag både får möjligheten att träna och koppla av tillsammans med andra likasinnade.

Jag har spanat in Welltours sedan en tid tillbaka och de erbjuder både träningsresor och träningsläger som man kan anmäla sig till. Att följa med dem till Gran Canaria för en träningsvecka känns väldigt lockande.

Jag har spanat in deras träningsschema för en sådan vecka och det är helt klart mycket gott att välja ifrån. Man kan välja att delta i det man vill (det är ju en resa för en själv) och oavsett om man bestämmer sig för en härlig löptur längs stranden, yoga eller något annat så är jag helt övertygad om att både kropp och själ kommer att tacka en.

Jag hade egentligen inte tänkt att resa iväg förrän till sommaren men nu funderar jag på att motivera mig själv med detta istället. Jag behöver bara planera ut exakt vad det är jag ska lyckas med för att få lov att boka resan. Moroten är bestämd känns det som, men vad som ska krävas av mig är inte lika säkert.

Av erfarenhet vet jag att man kanske inte ska vara för tuff mot sig själv och en del faktorer som förkylningar och annat kan man helt enkelt inte rå för. Jag funderar på att jag ska hålla mina 3 träningspass i veckan under hela December och en bit in i Januari. Om jag skulle vara förkyld så är det en 30 minuters promenad som ersättare till passet helt okej. Är jag för sjuk för det så får man ha förståelse 🙂

Hyra popcornmaskin

hyra popcornmaskinDu har fått i uppdrag av din chef att arrangera en fest för de anställda på företaget där även en del kunder kommer att komma. Det är 50-tals tema på festen och gästerna uppmanas att följa detta även i sin klädkod. Men vad kan man egentligen piffa upp en sådan fest med?

Jag minns historier från när min mamma och min mormor var på folkets park i Malmö som liten. De berättar om marknader och även cirkus som hållits där med nyckelkomponenten popcorn.

Jag kan väl själv bara relatera till popcorn från biografer när man ser film eller snacks i godishyllan på ICA. Men jag kan föreställa mig den där härliga doften av popcorn och dess kryddor.

Av den anledningen har jag bestämt mig för att hyra in en ganska stor popcornmaskin som en vagn. Dels är den riktigt snygg med sin retrodesign och jag tror det kommer bidra till en ökad stämning bland gästerna.

Popcornmaskinen hyr jag från Bergamunken AB och jag hittade en informationssidan om detta här:
https://www.hyramjukglass.se/hyra-popcornmaskin

Om man skulle välja någon av de större varianterna så kostar det alltså 1000 kronor inkl. moms. Men eftersom detta är ett företagsevent betalas ingen moms och det blir 800 kronor som en kostnad. Till detta kommer ju såklart kostnader för själva popcorn och behållare men det är inte så farligt.

Överlag blir det en ganska liten utgift men som ändå bidrar mycket till en fest som detta. Däremot skulle jag ha svårt att se det som en lösning för privata fester och kalas. Kanske bröllop eller andra större tillställningar för det blir lätt en saftigt utgift i den sammanhangen.

Vad är egentligen ett bra lån?

Låna pengar - effektiv ränta

Hur vet man egentligen vad som är ett bra eller dåligt lån? Vilket är det lättaste sättet att ta reda på om ett lån man hittat är ett bra val? Jag tänkte gå igenom lite snabbt hur jag resonerar i dessa frågor.

Ekonomi är inte så svårt att greppa om man bara är ute efter att få en bra koll på sin privatekonomi och ta beslut med minimal risk. Lån tillhör denna del och för att förstå sig på om ett lån är bra eller dåligt bör du först ha koll på din privatekonomi.

Gör en budget först

Med koll menar jag att du gör en budget där du skriver ner din inkomst (inkl. bidrag) som alltså berättar hur mycket pengar du har att röra dig med varje månad. Sedan skriver du ner alla fasta utgifter du har varje månad. Detta inkluderar alla kostnader med bostaden som hyra, värme, vatten, el, Internet, TV m.m. Men också mat, skönhetsprodukter, rengöringsprodukter och annat som du vet är kostnader du inte kommer undan.

Även om inte vissa kostnader kommer varje månad kan det vara bra att ta med genomsnittet som en kostnad. Om du fixar håret en gång i halvåret för 1800 kronor så skriv ner 300 kr i kostnad per månad.

Hållå Konsument som drivs av Konsumentverket har en bra informationssida där du kan få hjälp med en bra men enkel budget.

Det viktigaste med allt detta förarbete är att inse hur mycket pengar du har över varje månad. En del pengar vill du kanske ha om du ska gå ut en kväll eller andra spontana utgifter som kan dyka upp.

Förutom pensionssparande kan det vara klokt att pausa övrigt sparande om du lånar pengar. Det är extremt sällan som du tjänar mer pengar på det du sätter i sparande jämfört med att betala av lånet du funderar på att ta. Det är alltså bättre att flytta det sparande till att amortera lånet så fort som möjligt.

När du vet hur mycket pengar du har över får du en bild av hur mycket du kan betala tillbaka på ett lån varje månad. Om du ansöker om privatlån är det inte ovanligt att bankerna gör egna uträkningar genom deras mallar och om de inte tror du kan betala tillbaka lånet får du helt enkelt inte låna pengar.

I andra fall är det mer upp till dig att göra denna uträkning. Det viktigaste är att du vet att du kan betala tillbaka lånet så snabbt som möjligt.

Hitta det bästa lånet

För att sedan avgöra vilket lån som är bra eller dåligt bör du titta på den effektiva räntan. Den är framtagen för att du som konsument lättare ska kunna jämföra lån och alla långivare är enligt lag skyldiga att presentera den effektiva räntan.

Den effektiva räntan tar hänsyn till alla utgifter i samband med lånet. Här ingår ränta, uppläggningsavgift och faktureringsavgift.

Ett bra privatlån kommer alltid ha mycket högre ränta än ett bolån då du inte har någon säkerhet för lånet. Så du ska inte jämföra räntan med dessa lån. Nu när bolånen listas för runt 2% och där är en snittränta på 1,5% så ligger privatlånen från ca 7-8%.

De flesta privatlån har en personlig ränta som tar hänsyn till din lön och tillgångar. Det är därför inte omöjligt att du får en effektiv ränta strax över 10 %. Det innebär att om du lånar 100 000 kronor kommer du betala ränta och avgifter på minst 10 000 kronor om året. Men trots det är det ändå inte ett privatlån som skulle anses vara extremt dyrt.

SMS Lån, Snabblån och andra dyra privatlån kan ha effektiv ränta som är mycket högre än så. Nu lånar man inte alltid så mycket pengar vilket gör att kostnaderna sjunker. Men det är viktigt att förstå ändå.

Jag rekommenderar att du jämför lån och olika aktörer och inte bara väljer något. Ta en titt på https://nyttlån.com för några exempel på detta.

Populära Ice Slush drinkar

Gillar du också Ice Slush och tycker att det borde finnas på fler ställen? Jag tycker det är det bästa man kan dricka när det är riktigt varmt och det finns så många möjligheter att variera sig för den som vill med.

Många anser att Ice Slush är en barndrink men det finns många sätt att få slush i vuxendrinkar där man även kan tillsätta alkohol om man så önskar.

Det vanligaste sättet är att använda sig av Ice Slush med klassiska smaker och dessa säljs normalt sätt på koncentrat som tillsätts. Dessa smaker är väldigt goda men det är också smaker som de flesta är vana vid.

Vill man göra goda drinkar kan man istället variera sig med andra råvaror med allt i från juice till traditionella alkoholhaltiga drycker som passar bra. Margarita är ett lysande exempel på detta.

Om du vill ha tips på olika drinkar som du kan göra med en slushmaskin och som passar bra på sommaren hittar du flera bra exempel på det här.

Det lättaste sättet att tillgodo se många med Ice Slush är att använda sig av en bra slushmaskin. Dessa går att köpa men kostar ofta en hel del pengar och de billigare lämpar sig inte alls för att göra någon större mängd.

Det bästa du kan göra är att hyra en slushmaskin antingen av något företag som tillverkar dem eller som erbjuder den tjänsten. Ett förslag som jag hittade var denna hemsida som har information om att hyra slushmaskiner och där du kan köpa till nödvändiga tillbehör om du önskar det.

Företaget bakom verkar vara Bergamunken AB som är ganska känt när det kommer till uthyrning av liknande utrustning.

Ljudböcker i appar, vilken grej!

Jag har lovat mig själv att börja läsa mer länge nu men det blir aldrig riktigt av. Jag hittar helt enkelt inte tiden mellan jobb, träning och att umgås med vänner. Har pratat med många av mina vänner som jag vet läser mycket och frågat hur de hittar tiden och de verkar inte riktigt veta själva, många läser innan de går och lägger sig men det är jag inte så mycket för, när jag går och lägger mig så gör jag det bara, jag blir helt enkelt inte trött av att sova.

Till slut fick jag rådet av en väninna att jag skulle prova ljudböcker, hon har lyssnat på böcker i snart 3 månader sade hon och hon plöjer bok efter bok. I stället för att behöva sitta med boken uppe på tunnelbanan eller behöva vara superfokuserad hela tiden hon vill läsa en bok så lyssnar hon helt enkelt. Jag hittade en sida som heter alla ljudböcker som handlar om just ljudböcker appar och det verkar som att Storytel är den bästa appen så det är nog jag kommer använda mig av!

Man får också tillgång till så kallade e-böcker i apparna men trots att de är smidigare så tror jag inte att jag kommer orka utnyttja det. Det blir lite samma problem som med vanliga böcker att det inte är alls lika smidigt och man måste sitta och koncentrera sig.

Märkte även när jag tittade runt att till och med media markt har gett sig in i ljudboksbranschen så något måste den ju göra rätt. Första boken jag tänker lyssna på blir nog fifty shades of grey, känns som en konstig bok att lyssna på så vi får se hur bra det blir!

Sverige runt med husbil – Undvika pirater?

Det är fortfarande vinter i stora delar av landet men att planera inför sommaren känns ändå som rätt väg att gå redan nu. Det blir ett sätt att titta framåt, glömma allt det kalla och kunna fantisera om varma insjöar, växtligheten och den sköna sommarvärmen.

Jag har länge velat uppleva norra Sverige under både vinterhalvåret och sommarhalvåret. Jag tänker dock att på vintern kan man ta en flygresa till Kiruna och sedan bege sig av därifrån dit man nu vill. Kanske fira jul eller nyår där hade varit en upplevelse med stora snömängder och möjligheterna att se stjärnor och norrsken på ett sätt som måste upplevas.

På sommaren vill jag dock utnyttja möjligheten att röra mig fritt och det är också den lättaste årstiden att göra detta. Bege sig av i senare delen av juli med en husbil och återvända först i slutet på augusti 3-4 veckor senare. En lång resa genom Sverige med en husbil hade varit väl värt pengarna.

Visst kostar husbil en hel del pengar så det är ingen billig resa att göra som två vuxna personer. Men husbilen gör att man kan röra sig väldigt fritt och sova var som helst något jag berättat både för den ena och den andra vännen.

Men nyligen blev jag uppmärksammad på diverse problem som jag inte trodde existerade. Det är såklart kanske inte så vanligt men risken finns och det är knappast något jag skulle vilja bli utsatt för – nämligen vägpirater som blivit allt vanligare.

För mig lät det först som en skräckhistoria där vägpirater hade sprutat in narkosgas (sömngas) medan familjen låg och sov i husvagnen och sedan när alla somnat så kan de tömma husbilen på värdesaker.

Det kan röra sig om pengar, pass, bilnycklar och mycket annat och Sveriges Radio rapporterade om detta tillvägagångssättet redan 2013 i en artikel där polisen just misstänker att detta kan varit fallet.

Lyckas man bara komma åt så man kan spruta in gasen så kan man sedan fritt bryta sin i husbilen utan risken att någon vaknar. Det är ett mycket fult sätt som är svårt att försvara sig mot.

Det finns dock en billig försäkring mot detta och något som bl.a. gasvarnare.se rapporterar om och det är att köpa ett narkoslarm. Det fungerar som ett brandlarm eller som en gasvarnare där en sensor som identifierar gasen tidigt varnar om situationen. Det gör att man kan sova säkert.

En vanlig gasvarnare kan dessutom vara en bra investering om man i en husbil använder gasol. Förvarar man gasoltuben i fordonet är det ingen dum ide att även ha en varnare för detta.

Jag känner att jag kommer vilja köpa både narkoslarm och gasvarnare om jag ska ge mig iväg på semester. Möjligheten att kunna ställa sig var som helst i princip med en husbil är just tjusningen med denna typ av resa.

D-vitamin kritiskt för många på vintern

Det är ovanligt att vi människor får en brist av någon vitamin om vi äter allsidig kost och rätt mängd mat varje dag. Detta är positivt men det finns också ett undantag gällande detta och det är D-vitamin.

Anledningen till att D-vitamin blir en brist för många och kanske så många som 50-75% av befolkningen är att vi härstammar från sydligare breddgrader där det är mer sol året runt.

När sol lyser på vår hud så bildar huden D-vitamin  vilket tas upp av kroppen och detta är den absolut största källan till d-vitamin hos människan. Vad som händer med oss på nordligare breddgrader är att när det blir kallare så tar vi på oss mer kläder, är inomhus mer och vi har färre soltimmar.

Man vet också att ju mer hud som får sol på sig ju mer d-vitamin bildas men tyvärr räcker det inte att springa naken på soliga vinterdagar för kroppen ska producera d-vitamin åt oss. Den strålning från solen som behövs för d-vitamin kräver att solen står tillräckligt högt upp annars filtreras den bort. Stora delar av Sverige kan därför inte tillgodose detta från Oktober till April vilket är mer än halva året.

Det spekuleras i att detta är en av anledningar till att vi har vit hy i norr för att lättare fånga upp så mycket solljus som bara går till skillnad från ekvatorn där det är sol året runt och där man behöver skydd mot solen istället. Man skulle kunna säga att vår evolution till att få vit hy är ett bevis på att vi behöver mer.

Livsmedelsverket har även ett par gånger tillsatt mer d-vitamin i t.ex. mjölk för att det är en bristvara för oss på dessa breddgrader. D-vitamin är kritiskt för många funktioner i kroppen och däribland immunförsvaret. Men en brist i d-vitamin kan även ge nedstämdhet och leda till depression. Just detta spekuleras i att vara en anledning till höst, vinter och även vårdepression. Förrådet kan räcka många månader och speciellt om det fylls på genom att man får i sig livsmedel som är rikt på d-vitamin vilket gör att olika personer får problem vid olika tider.

Det bästa sättet för att skydda sig mot detta är att ta tillskott på 1000-2000 IE av d-vitamin varje dag. Köper du tabletter med 5000 IE får du i dig mer än vad du behöver och även om det förmodligen inte är något problem kan du se det som att det inte gör så mycket om du missar någon dag.

Det verkar som många som bor på norra halvklotet ofta lider av brist av D-vitamin på vintern. Det är sällan så extremt att de värsta symptomen uppstår men trots detta finns det då och då fall där det uppstår.

Men även en liten brist kan leda till trötthet, nedsatt immunförsvar och lättare depressioner. Detta är något som bland annat nämns i artikeln på DN som tar upp ämnet D-vitaminbrist väldigt bra.

Men man ska heller inte trycka i sig 10 000 IE eller mer om dagen för att vara på säkra sidan utan det räcker gott och väl med 1000-2000 IE för en vuxen person. Har man glömt ta under en längre tid kan man ta extra under en kortare tid dock.

På hemsidan Kosttillskottguiden finns det mer att läsa om D-vitamin och tips på kosttillskott att köpa om du vill prova en vinter.

Låna pengar snabbt under sommaren?

Hur villiga är vi egentligen att belåna oss själva för att få leva som vi vill under sommaren? Många av oss har en tanke om hur sommaren och semestern ska se ut, men vad är vi villiga att göra för att säkerställa att det blir så?

Jag har flera år när vädret varit dåligt åkt på charterresa till medelhavet genom s.k. sista minuten. Problemet med detta är att det är inte långt ifrån nypriser om vädret är dåligt i Sverige. Då behöver inte resebolagen sälja ut dem billigt utan de går åt ändå då efterfrågan är större.

Jag förstår detta tänket helt och hållet och har man 3-4 veckors semester på sommaren och man står inför sista veckan, prognosen är dålig och man känner att man inte fått ut det man önskat. Den paniken som infinner sig att man snart ska stå på arbetet i ett år igen är inte helt lätt att skaka av.

Vädret under juni och juli hittills har inte varit imponerande och prognosen är inte lovande för resten av juli heller. En rätt mediokert tråkig sommar utan någon direkt värme alls. Tittar man på restresorna så speglar det samma sanning. Få resor och de billigaste ligger närmar 4000 kronor (med få undantag) jämfört med kanske 2500 kronor en varm och bra sommar.

När det kommer till de förväntningar man har inför en sommar så är jag själv villig att slåss för de till en viss mån. Skulle jag ha ont om pengar och verkligen känna att jag måste komma iväg en vecka så hade jag utan tvekan kunnat tänka mig att låna pengar till den resan.

Men jag skulle heller aldrig belåna mig på ett sätt som jag inte kan betala tillbaka oavsett om det är ett vanligt privatlån eller något smslån. Ska jag ta smslån måste det vara förmånligt (låg kostnad) och jag måste veta att jag kan betala tillbaka det enkelt med nästa löning. Det får inte finnas tveksamheter men uppfylls dessa så skulle jag absolut kunna göra det.

Dessutom verkar det vara många andra svenskar som resonerar i liknande utfall då 27% av svenskarna verkar vara villiga att låna pengar till att resa utomlands om vädret var dåligt enligt en studie utförd av hemsidan bästa snabblån.

Man kan ju fråga sig hur mycket man behöver låna för att resa utomlands och fly kylan i Sverige. Har man redan lite sparpengar kan man såklart låna mindre vilket även gör det hela lite billigare i det långa loppet.

Ska man låna pengar till hela resan och allt runt omkring så behöver man nog ta sikte på ett lån upp mot 10 000 kronor för en vuxen. Du kommer kanske inte behöva allting men då kan du betala tillbaka överskottet direkt. Det finns räntefria snabblån på 10 000 kronor så om du bara vill skjuta på kostnaden en månad till lönen så är detta ett väldigt smart sätt att låna pengar ”gratis”.

Både snabblån och smslån kan vara billiga och bra alternativ om du bara ska låna pengarna en väldigt kort period. Framför allt har de fördelen att de går snabbt att få och du kan få de utbetalt även på helgen så om du vill spontant boka en sista minuten resa men inte har pengar så är detta kanske det bästa sättet.

Loungemöbler – Ny soffa till trädgården i sikte

Sommaren börjar närma sig med stormsteg och man har redan fått känna på några riktigt härliga dagar under första halvan av mars. Visst, det är fortfarande mars så man tar inte på sig bikinin kanske.

Men den där första vårvärmen som når en. När de riktigt ljusa dagarna efter en lång vinter når en och man känner solens värme sprider sig i hela ansiktet. Det är dagar då jag njuter och börjar länga ännu mer efter vår och sommar.

Förra året gjorde vi en hel del underhåll i trädgården men vi kom på att vi började allt för sent med detta och man vill inte stå där i juli och ha arbete upp till axlarna – det är då man ska vara klar och kunna njuta. I år har vi därför planer på att vara ute i god tid med att fixa till trädgården och den ska vara klar innan midsommar.

Soffgrupp i trädgården

soffa till trädgården

Direkt utanför vår terrassdörr har vi ett trädäck som är nästan 3 m djupt och 5 m långt. Det rymmer ett matbord perfekt med lite plats för till några härliga krukor med odlingar av sallat och annat gott.

Hur som helst har vi saknat en plats där vi kan slå oss ner i en soffa istället. Efter att man grillat och ätit en härlig sommarkväll hade det varit rätt trevligt att unna slå sig ner någonstans och inte sitta kvar vid matbordet.

Därför har vi bestämt att vi ska inhandla en soffa som en del av ett loungeset. Loungemöbler beskriver väl just den typen av relaxmöbler som vi jagar.

Vi vet att vi vill ha en soffa men vi har inte riktigt bestämt oss om vi vill ha en stor soffa eller en lite mindre med ett par fåtöljer. Det hade ju varit kul om man kunde sitta i alla fall 6 personer där tänker vi.

Vi har spanat på en del inspiration på loungemöbler och valet är extremt svårt. Men det är ingen panik än. Vi har tid att fundera ut exakt vad det är vi vill ha sen.

Nu vidare till nästa del.

Solskydd på dagen, värme på kvällen

paviljong

En paviljong i detta stuk funderar vi på.

Att bara placera ut en soffa eller en hel soffgrupp mitt i trädgården är inte något som kommer fungera utan att mer tillförs. Vi har valt en ganska trevlig hörna i trädgården som bara är lite drygt 3 m från trädäcket och vägen dit tänkte vi kanske lägga några snygga och platta stenar i gräset.

Hur som helst insåg vi att solen kommer göra att detta inte är en plats man vill fika på under sommaren om man inte kan tillföra något bra solskydd till platsen. Vår första tanke här var att köpa en stor böjbar och fristående parasoll. Jag tror ni vet vad jag menar och de kan vara väldigt praktiska.

Men sen insåg vi att många svenska sommarkvällar kan också vara lite kalla, speciellt under försommaren när man kanske ändå vill kunna sitta där. En paviljong däremot blir ju som ett tält över platsen. På dagen ger paviljongen bra skydd mot solen och under kvällen kan man montera på en vägg för att hålla inne värmen bättre. I kombination med en IR-värmare så borde detta bli en riktigt behaglig plats.

Dekorera platsen för ökad trivsel

Vi kommer antagligen vilja stycka ut platsen och ersätta gräset med plattor. Vi tror plattor kommer innebära minst jobb och med en duk undertill borde mängden underhåll vara minimalt. Tanken är att bara behöva dra över med högtryckssprutan på våren och göra lite småfixar.

Vi kommer att resa upp ett vindskydd på ena sidan som är gjort av tunna bambuskott eller liknande. Detta kommer bli en vägg och jag har lekt lite med tanken om man skulle kunna låta murgröna växa på den för att göra den mer levande.

Sen återstår det att se vad vi gör med den andra sidan. Här finns lite olika sätt och målet är alltså att täcka 2 sidor av paviljongen och skulle man sedan vilja fästa ytterligare en löstagbar vägg till paviljongen så blir det alltså en öppen sida utåt. En plats där man då kan placera en stor IR-värmare kanske.

Intill platsen är det också tänkt att vi ska ha en rabatt med lite växter. Tanken är ge ytterligare lite vindskydd samtidigt som vi gör platsen mer levande. Vi har tänkt oss att den börjar ungefär en meter från platsen så man faktiskt kan röra sig åt det hållet. Det är väl just ditåt vi hade tänkt att man fäster den löstagbara väggen på kvällarna.

Det finns en hel del trädgårdstips at snappa och Plantagen som jag länkade ovan till är ett bra ställe att kolla upp växter. Även hemsidan www.alltomtradgard.se har många bra tips på hur man fixar till sin trädgård.

Försöker hitta en bra racercykel till rean

Jag ska cykla Vätternrundan till sommaren och äger för tillfället ingen racercykel att träna eller tävla med. Men jag sitter just nu och letar efter kampanjer varje vecka för det borde vara rea på många racercyklar nu innan jul och kanske även i mellandagarna.

Jag vet inte om jag är sent på det och att rean kanske redan varit i höstas när säsongen liksom dött av på riktigt. Men jag har ändå förhoppningar om att att kunna hitta en bra racercykel till ett hyggligt pris.

Vätternrundan kommer kräva en hel del träning och jag kommer behöva all tid jag kan få på mig så fort våren anlänt. Att vänja kroppen vid att cykla 300 km och träna för att orka med det är inte det lättaste.

Just nu cyklar jag lite på motionscykeln på gymmet och jag deltar även i ett spinningpass varje vecka mest för att jag inte ska vara helt grön när jag väl ska ge mig ut sen. Jag ser det lite som att vänja skinkorna haha 🙂

Men jag vill ha en bra och snygg racercykel och den får gärna ha en snygg design också. Jag har försökt läsa på om vilka cyklar som är bra och inte så jag har en uppfattning om vad jag ska leta efter.

Snygg racercykel från Crescent med Shimano 105. Den kostar ca 11 000 kr men har en ram i Aluminium. Osäker på om det är något jag vill ha eller om jag vill ha kolfiber…

Jag har ställt in mig på att satsa på en racer som har Shimano 105 paketet då det fått ett väldigt bra omdöme för att ge väldigt mycket för pengarna. Så det känns som en bra instegsnivå att lägga sig på.

Det finns så enormt mycket att känna till kring racercyklar rent generellt men jag hoppas kunna hitta en modell som passar mig. De guidar jag läst gör att jag nu känner mig mycket mer redo för att handla en cykel online i alla fall.

Läser man i forum så säger många att man får mycket cykel för pengarna om man köper begagnad och så kan vara fallet men jag känner att jag vill ha något nytt. Nytt känns fräscht och det kommer kännas mer som mitt vilket är viktigt för mig.

Jag har en budget som sätter max 13 000 kr för en ny racercykel och ett par bra medföljande cykelpedaler till den. Sen tillkommer ju så mycket mer som kläder, tillbehör, gel och mycket annat. Så jag räknar med runt 20 000 kr för bara cykeln, cykelkläder och tillbehör.

Köpa riktig julgran eller plastgran? Miljöpåverkan?

Vi har börjat tröttna lite på köpa riktig julgran varje år. Det är av väldigt många skäl som vi nu börjat fundera på om vi kanske skulle investera i en riktigt bra julgran i plast istället, även om plast i sig är ett tråkigt material.

Här är några anledningar kring hur vi resonerar.

  • Det har blivit väldigt dyrt med gran och det är omständligt att varje år köpa en gran även om där finns en charm och tradition till det.
  • Vi är osäkra på om det har en negativ inverkan på miljön att odla upp granar som huggs ner för att sen stå och vissna 1 månad inomhus.
  • Vi tycker att en plastgran för ett par tusen kronor antagligen kommer bidra med nästan samma känsla och något man säkerligen kan ha i många år.

Det är som sagt lite delade meningar här. Plast som material är något vi undviker när vi kan men frågan är om inte en plastgran är bättre än att 10 år framåt köpa nerhuggna granar som ska stå och vissna bara. Jag vet inte vilken effekt det har på miljön. Kanske är det positivt att köpa gran då marken faktiskt används till växtlighet innan den huggs ner. Men jag är för dålig insatt för att verkligen veta.

Vi kommer nog köra gran i år igen så får vi försöka undersöka mer om vilken miljöpåverkan en riktig julgran faktiskt har.

UC används sällan för smslån

uc

UC är kanske det mest vanliga och mest etablerade kreditupplysningsföretaget

Smslån är något som varit i hetluften under ganska lång tid. Det är ett genomgående tema när man tittar på TV-programmet Lyxfällan där man tar småkrediter för att betala räkningar vilket rätt snabbt kan eskalera till något obehagligt.

Nya regler gällande smslån kommer förmodligen även träda i kraft som kraftigt begränsar möjligheten för långivarna att ta ut höga räntor och avgifter. Egentligen verkar det som det kommer tillträda en hel del regler som minskar risken att hamna i just en skuldfälla.

Något som dock förvånar mig lite är att många av de långivare som erbjuder smslån inte använder sig av UC (Upplysningscentralen). Utan de använder andra kreditupplysningsbolag för att säkerställa att kunden inte har betalningsanmärkningar, eller snarare att de inte är nyare än 6 månader.

Fördelen med att använda UC är att många seriösa långivare och kreditinstitut använder dem och när man gör en kreditupplysning med UC kan man även se hur många andra kreditupplysningar som gjort t.ex. den senaste månaden, kvartalet och året. Det ger en idé om hur många andra lån kunden kan tänkas ha ansökt till vilket skulle i många fall kunna vara en varningsklocka att inte låna ut pengar till.

Istället finns det idag mängder med smslån du kan ta utan att riskera något och det är heller inte svårt att hitta lån utan UC eftersom de dels gärna skyltar med det själva men det finns även sammanställningar och listor online.

Nu kommer som tur är marknaden att regleras och strypas ganska hårt om lagförslag går igenom baserat på de utredningar som gjorts. Dels kan jag tycka att det är bra för det är tydligt att väldigt många har svårt att avgöra om ett lån är bra eller dåligt. Dessutom kan man i många fall likställa dyra smslån med att som långivare utnyttja sin position och tjäna pengar på att den som vill låna pengar i många fall faktiskt är desperat behov av det – något som i sig är olagligt.

Men smslån kommer finnas kvar länge även om det är ett modernt bevis på en nisch som kanske inte mår bäst när det är helt liberalt styrt.

Billig soffgrupp med 3+2+1 sittplatser i Howard-stil

Howard deluxe soffa

Vi har fyndat en ny billig soffa online eller snarare en hel soffgrupp till ett pris vi inte trodde var möjligt med den lyx och klass som jag letat efter.

Det är inte lätt att leta efter billiga möbler och försöka kombinera det med en lyxigare stil utan att priset springer iväg. Vi har behövt byta ut vår soffa till en roligare soffgrupp där man kan slå sig ner och prata när man gäster över. En plats där man kan sätta sig och ta en fördrink och prata innan det är dags att bege sig till matbordet.

Problemet har varit att vår soffa och tidigare fåtölj som tog upp denna del av vardagsrummet har varit så fruktansvärt tråkiga. Förr hade vi vår TV här men det har vi valt att flytta till ett TV-rum då känns absolut bäst och det är tråkigt att TV:n alltid ska vara i fokus.

Nu ville vi istället ersätta vår gamla soffa och fåtölj med en snygg soffgrupp som inte fick lov att bli allt för dyr. Inget lätt mål om man ställer höga krav på utseendet och stilen som soffan ska ha.

Det är ju faktiskt ingen tvekan om att de allra billigaste sofforna inte ser speciellt trevliga ut oavsett om man köper dem på Internet eller i en lokal möbelbutik. Går man däremot upp lite i pris så kan man få väldigt trevliga modeller utan att priset sticker iväg och trots allt får räknas som billiga.

Vad som är billigt är ju relativt till vad man faktiskt väljer att köpa. Nu var vi på jakt efter en soffgrupp som gärna hade 3+2+1 sittplatser och vi hittade denna Howard Deluxe modellen. På bilden ovan ser du hur 3-sits soffan ser ut men där är även en mindre 2 sits variant och en fåtölj i samma läckra stil.

Vi valde den ljusgråa då vi tycker den är helt kart snyggast även om den fanns i en uppsjö av färger med allt från rosa till vitt och svart. Soffan är nedsatt en hel del från tillverkarens riktpris som ligger runt 25 000 kr. Vi fick den för ca 16 000 kr med frakt hem till dörren och för en hel möbelgrupp är det ett kanonpris.

Det har lyft upp hela vardagsrummet och nu inför jul kommer vi ha en fantastik plats att sippra på lite god glögg med vänner. Nu återstår det bara att dekorera rummet med lite snygga kuddar och annan inredning.

Snart intar julen vardagen

I över en månad har jag bemöts av juldekorationer i butiker och först nu börjar jag känna att julen står inför dörren. Julen som är en väldigt underbar tid att kunna njuta av nära och kära men det betyder inte riktigt att man vill se det i varje butik redan från slutet på Oktober 🙂

Jag älskar verkligen julen och tycker det lyser upp mörkret som ligger över oss. Färg och värme kommer inte bara in i husen utan även i trädgården, parker, gator m.m. För mig är det en fin tradition även om jag inte alls gör det ur ett kristet eller religiöst perspektiv. Och ska vi vara ärliga så är det knappt något kvar av detta kring juletid så länge man inte beger sig till kyrkan.

Hoppas ni alla får en underbart fin jul och ett gott nytt år! 😀

Fynda kopparkastrull på Black Friday

På fredag är det Black Friday och precis som förra året sitter jag lite spent och hoppas på att kunna fynda sånt jag velat köpa de senaste månaderna. Jag brukar alltid försöka hålla mig eftersom Black Friday blivit så stort i Sverige och så många butiker hoppat på tåget så finns det fynd överallt.

Detta året hade jag gärna hittat en kopparkastrull som fungerar på vår induktionshäll och där finns ju några olika tänkbara butiker som kanske kan tänkas sälja ut dessa billigt.

Det fina med Black Friday är ju framförallt att det finns många produkter som får priser som antagligen ligger under inköpspriset. Alltså att butiken faktiskt går i förlust på dem. Dessa brukar ju dock endast finnas i begränsad upplaga så det gäller att hugga till när man ser det man vill ha och det t.ex. står max 20 st totalt.

Nu tror jag inte att det blir sådan superrea på kopparkastruller men jag hoppas verkligen att det kommer ut någon till ett riktigt bra pris. Jag skulle kunna tänka mig att köpa en gryta också om priserna är bra men då får det nog vara väldigt bra priser då koppar är så himla dyrt.

De kopparkastruller jag tittat på ligger på 800 kr /st i ordinarie pris. Kommer de ner på 500-600 kr så kanske jag köper en gryta med om det finns på rea.

Det gäller att hålla ögonen öppna för det släpps ju produkter under hela dagen. Annars hade de som suttit uppe till efter midnatt få de bästa produkterna och ingenting hade varit kvar när det blev morgon.

Hoppet är där…. låt bästa köpman (kvinna) vinna 😀

Företagsfest med temat 90-tal

Vår årliga vinterfest i Januari är nu bokad med företaget. De senaste fem åren har vi haft vinterfester med ett tema som alla ska hålla sig till och de tre gånger jag varit har det varit riktigt kul och välorganiserat.

Vi är runt 50 anställda på bolaget och det brukar bli att runt 40 stycken deltar och även om det inte är obligatoriskt så är det lite så ändå. Alla pratar om festen i veckor efteråt och att den oskrivna regeln gäller att man måste delta om man inte är sjuk eller har andra bra argument att inte komma. Därför brukar så många som 45-47 vara anmälda och vi brukar bli över 40 st som deltar.

Något år var temat ”På charter i Mallorca” och de hade hyrt in en härlig DJ som körde passande låtar som man kan förvänta sig. I drinkväg serverades allt ifrån Piña Colada till färskpressad Juice och annat kul. Lokalen var festligt dekorerad och det kändes verkligen som man var på plats i något tropiskt land.

Snart är det dags för nästa fest och denna gången lyder temat ”90-talet i repris” och det ska bli riktigt kul och se vad de hittar på i år. För min del gäller det att hitta en riktigt bra utstyrsel som fungerar in i temat. Som tur är finns det många sidor med 90-tals outfits och kläder där man kan samla inspiration.

90-talet var en väldigt rolig tid och jag hoppas så klart på en disco-hörna, karaoke och lite annat jag starkt förknippar 90-talet med.

När det kommer till musik för 90-talet så kommer det mängder med namn som Spice Girls, Backstreet Boys, Aqua, Vengaboys, E-type och så vidare… Riktigt bra låtar finns där och även från artister som Will Smith haha.

90-talet känns dock inte så länge sen även om det är en bra tag sedan man sprang runt i en magtröja och jazzbyxor med platåskor 🙂 Det är i alla fall den mest typiska outfit jag målar upp när jag tänker på det. Men jag ska nog försöka inspireras av Spice Girls eller kanske den unga och oskyldiga Britney Spears. Det tror jag kommer göra susen som en bas för ett 90-tals tema när det kommer till kläder i alla fall.

Espresso ska serveras med espressokopp

newwave-espressokopp

NewWave espressokopp från Villeroy & Boch

Det senaste halvåret har jag blivit bjuden på espresso tre gånger och endast en av dessa gånger blev den serverad i en riktig espressokopp. Jag förstår inte varför man investerar i en kaffemaskin som gör espresso utan att i alla fall köpa några enstaka espressokoppar. För mig är det lite som att bli bjuden på vin i ett vanligt dricksglas.

Espresso ska serveras i en riktig espressokopp och absolut inte i en kaffekopp. Den enda gången jag hade tyckt det var en godkänd idé var om man bad om en dubbel espresso eller något då det inte är säkert att vanliga espressokoppar är stora nog att hålla en dubbel.

Så om ni har köpt en maskin som t.ex. Nespresso tillhandahåller och ni har kapslar för espresso, se då till att köpa in några snygga espressokoppar också så ni får lite stil på serveringen!

Jag har själv investerat i en kaffemaskin som givetvis kan göra espresso också men jag passade på att handla in tre olika uppsättningar koppar. För espresso, lungos och större för Latte. Man behöver inte ha 12 koppar av varje utan 4 stycken räcker gott och väl.

Jag är egentligen en Kaffe-tjej själv och föredrar nog olika versioner av Latte men ibland vill man ha espresso och då ska den minsann avnjutas på rätt sätt!

 

Kommit igång med löpningen igen

Våren fyller en med känslor och energi och det blir enkelt att börja med sånt som var tungt och jobbigt för bara två månader sedan. Jag måste erkänna att jag varit ganska hängig den under februari och allt blev rätt mycket bättre nu när våren kom. Madrassen jag köpte var ju inte helt fel den heller kan jag säga. Att vakna utvilad och mötas av bra väder är fantastiskt.

Så nu har jag äntligen kommit igång och börjat träna igen. Ett uppehåll som varat allt för länge. I höstas gick jag över från att träna ute till att gå på gym. En omställning som inte riktigt höll sig och i månadsskiftet Oktober-November så tappade jag bort träningen helt.

Först nu i början av Mars kom jag igång igen och det var tufft. Jag pressade mig att springa 5 km och var helt slut efteråt. Nu de senaste passen har jag sprungit 7 km med ett snittempo på ca 6 min per kilometer och det är jag nöjd med med tanke på uppehållet.

I höstas innan jag gick över till gymträning så sprang jag milen på 54 minuter så det är ju en bit dit men det ska nog ta sig.

Sover som en gud nu

Jag har inte bloggat på ett tag men skulle vilja vika in och berätta att jag äntligen sover som jag minns att man kunde. Det är rätt fantastiskt hur man långsamt kan vänja sig med att sova sämre och tro att det nästan är normalt. Sen helt plötsligt när man provar någon annan säng eller köper en ny så inser man vad man gått miste om.

Jag satsade på en tryckavlastande madrass från www.zomna.se och har sedan ett par veckor sovit riktigt bra. Madrassen är gjord av skum vilket formar sig efter kroppen och på så sätt blir ryggraden rakar och man belastar kroppen jämt.

Min säng är egentligen bara 2 år gammal och jag betalade tio tusen för den så det är inget skit. När jag provade ut den så fick jag även hjälp och försäljaren tyckte jag låg bra i den. Dessutom kändes den väldigt skön men sedan den kom på plats i sovrummet har det inte riktigt känts perfekt. Det blev förvisso bättre än min gamla säng men jag har känt att det inte riktigt är perfekt och jag har haft svårt att sätta fingret på vad.

Den nya madrassen är mycket bättre och nu sover jag verkligen som en gud (de sover väl bra?).

Är Aloe Vera verkligen något bra?

Naturläkemedel och mediciner som kommer direkt från naturen är för många av oss något vi vill tror men samtidigt har svårt att helt lita på. Men det är egentligen inte konstigare att naturen lyckats skapa en sammansättning av ett ämne som kan hjälpa en till skillnad från att forskare gjort det i ett laboratorium.

Jag var länge skeptisk men har mer och mer börjat accepterat att naturen själv har lösningen på vissa problem vi människor kan få. Givetvis finns det sjukdomar som kräver något helt annat, men det är inte det jag menar heller. Hudbesvär och mental hälsa är något som naturläkemedel tycks vara bäst på att fixa och Aloe Vera tillhör definitivt denna grupp.

För er som inte känner till det så är Aloe Vera en växt och det man främst använder är innehållet i växtens blad som är en form av gel. Bilden ovan visar hur detta ser ut och det är något som använts långt tillbaka i tiden. Ordet Aloe Vera härstammar från Araberna där ”Aloe” tilldelades mediciner och ”Vera” betyder äkthet. Men växten har använts i flera andra områden i medicinska syften.

Varför vi i Sverige och norra Europa inte använt Aloe Vera mycket i historien är för att den inte gått att odla här utan drivs bäst i subtropiska klimat. Idag går det att odla själv i form av krukväxter men den möjligheten har inte funnits speciellt länge.

Aloe Vera används i mängd produkter som är bra för kroppen och där man tar nytta av de medicinska egenskaperna som finns i växten. En beprövad metod är t.ex. där man kan använda växten för att lindra brännskador.

Jag kommer själv ihåg på hemkunskapen i skolan när jag brände mig på ugnen. Då tog fröken in mig i ett rum bredvid där hon knäckte ett blad på en växt och tog där jag hade bränt mig. Det var rätt häpnadsväckande att smärtan kunde försvinna och jag slapp mycket av det som blir en konsekvens av en brännskada (blåsor etc.).

Därför har jag blivit väldigt positiv till Aloe Vera och andra växter där man länge har använt dem till medicinska syften. Det bästa du kan göra är att prova själv men jag tycker produkter med Aloe Vera är bra och minnet från skolan väger tungt för mig.