InloggningKIM tar avstånd från SD's medverkan i Söderhamn Pride!
2013-06-17 15:17

KIM (Kön Identitet Mångfald) tar avstånd från Sverigedemokraternas medverkan i Söderhamn Pride! Vi kommer inte delta i något Pride-evenemang där SD är välkomna.

 

I Söderhamns Pride-parad gick det rasistiska och HBTQ-fientliga partiet "Sverigedemokraterna" längst bak i tåget. Vi i föreningen KIM (Kön Identitet Mångfald) finner deras politik fullständigt oförenlig med grundläggande HBTQ-värderingar och mänskliga rättigheter. Vi tar bestämt avstånd från deras medverkan och Söderhamn Prides försvar av sitt eget agerande. Vi kommer inte delta i något sammanhang där SD är välkomna.

Senast uppdaterad 2013-06-17 15:22
 
"Stor träff för TS-personer" (Stockholm)
2013-06-17 14:41

Jag fick tipsat om mig att några tänker ordna en "stor träff för TS-personer", och fick tillåtelse att tipsa vidare om det via KIMs kanaler! Såhär står det i det slutna Facebook-evenemanget:

 


"Saturday, June 29, 2013

6:00pm

Hej tänkte samla ihop ett gäng med Ts-personer för att umgås och lära känna varandra samt att få råd och tips tanken är att vi kall sitta i tantolunden i sthlm om vädret tillåter annars gå till en avslappnad bar för valfritt antal drinkar BJUD GÄRNA IN ALLA ERA Ts vänner JU FLER DESTO roligare och trevligare"

Initiativtagaren låter också meddela att om vädret blir dåligt kommer träffen ske på krogen "Bara Enkelt" på Söder!

Senast uppdaterad 2013-06-17 22:52
 
Tvångssteriliseringarna är över – men inte kampen
2013-05-25 16:19
En text kopierad från min privata blogg, som sammanfattar min syn på vad som behöver göras härnäst i kampen för transrättigheter. Håller du med? Är det något jag missat att ta upp?

/Immanuel, vice ordförande
**

tvångssteriliseringarna är avskaffade även i lagen nu. Det firas och hurras. Äntligen. Efter att byxbögarna fick gifta sig, så kunde hbtq-rörelsen börja uppmärksamma transpersoner. Typ.

Här finns mer om beslutet.

Men tro inte att allt är frid och fröjd nu. Det är mycket som fortfarande behöver ändras:

Det finns fortfarande hinder för att bli förälder. Vi får frysa ner våra ägg – men inte använda dem. Om jag varit kukfödd hade det varit helt lagligt att min partner bar ett barn från min sperma och ett donerat ägg. Det är däremot helt förbjudet att min partner bär ett barn från mitt ägg och donerade spermier. Frysta ägg får bara planteras in i personen de kommer från.

Det finns fortfarande en artonårsgräns. Minderåriga får inte byta juridiskt kön och får inte heller operera könsorganen.

Det finns fortfarande stora brister i transvården. Många blir kränkta av personal, och utredningarna verkar ofta handla om att vårda könsnormer än att vårda människor. Tillgången till vård är dessutom mycket olika i olika landsting.

Och om vi tittar bortom transvården finns det ännu mer att göra:

Transfoba hatbrott brukar inte räknas som hatbrott i juridisk mening, och dessutom riskerar man bli kränkt av polisen när man försöker anmäla.

Transpersoner blir diskriminerade i många olika sammanhang, bl.a. när vi söker arbete, handlar kläder, går till frisören och besöker offentliga toaletter. Även om diskrimineringslagen numera omfattar könsidentitet och könsuttryck är det många som inte vågar eller orkar anmäla. Att kontakta DO innebär nämligen att handlingarna blir offentliga; man riskerar att blir outad.

Transpersoner har sämre hälsa än andra, som en följd av cisnormen (normen att alla förväntas vara cispersoner). Men om man går till vårdcentralen eller allmänpsyk möts man ofta av total okunskap. Man får börja besöket med att lära personalen vad det innebär att vara transperson, och ibland svara på ovidkommande, nyfikna frågor. Cisnormen slår till igen.

Media har fritt fram att kränka transpersoner: att outa enskilda som transpersoner och hänga ut dem med namn och bild, att felköna med flit (tex. att kalla en transsexuell kvinna för “man” och “han”), att insinuera att transpersoner är “bedragare” som förtjänar att bli misshandlade, och så vidare. Detta görs gång på gång, och det strider inte ens mot de pressetiska reglerna. Jag tänker inte länka till något av de övertramp jag sett de senaste åren; det vore ytterligare en kränkning mot de som drabbats. Men helt klart är att journalister gång på gång kommer undan med att rasera enskilda människors liv.

Lagen om hets mot folkgrupp omfattar inte transfob hets.

Och så vidare.

Så visst, fira gärna. Men kom ihåg hur många år det tagit att ändra lagen, och vilka det är som satt käppar i hjulet (framförallt KD). Kom ihåg att transfrågor handlar om mycket mer än transvård; att det är många transpersoner som inte behöver könskorrigerande behandling, men som möter transfobi dagligen. Kom ihåg att alla är olika och har olika behov.

Kom ihåg att kampen för transpersoners mänskliga rättigheter inte är över. Den har knappt börjat. Det vi precis har vunnit är att överhuvudtaget ens ses som människor. Det är en bra början, åtminstone.

Senast uppdaterad 2013-05-25 16:25
 
Inbjudan till fest!! (22 maj 2013)
2013-05-14 15:25

Steriliseringsfest fast tvärton!

Senast uppdaterad 2013-05-15 12:25
 
Öppet brev till riksdagens ledamöter – replik Föreningen Benjamin
2013-04-11 20:21

 

Föreningen Benjamin, en förening för transsexuella, har i veckan i ett öppet brev till riksdagsledamöter hävdat att transsexuella inte alls tvångssteriliserats i Sverige. De ber också ledamöterna att avslå den proposition som finns i frågan, där steriliseringskravet föreslås avskaffas.

 

Vi, RFSL, RFSL Ungdom, KIM och FPES, ställer oss mycket frågande till detta uttalande. Vi är också bekymrade över att Benjamin försöker ge intryck av att tala för alla som berörs av denna lag. Vi vet med säkerhet att de inte gör det. Vi har många transsexuella medlemmar och medlemmar med andra transidentiteter/transerfarenheter som också berörs av frågan om ändring av juridiskt kön, både i våra styrelser och som aktiva medlemmar. Det är dessa medlemmars åsikter vi har lyssnat på när vi under flera år har hävdat att kravet på sterilisering vid byte av juridiskt kön är att likställa med tvångssterilisering. Och det är till stor del dessa medlemmars arbete, ihop med andra engagerade transaktivisters, inte minst juristen Kerstin Burman och Diskrimineringsbyrån Uppsala, som resulterat i att opinionen svängt, politiker ändrat uppfattning och propositionen lagts. Det är också allas våra goda argument och Kerstin Burmans juridiska tydlighet som Kammarrätten i Stockholm lyssnat på när de strax före jul konstaterade att steriliseringskravet bryter mot den svenska regeringsformen och Europakonventionen.

 

I och med att domen inte överklagades är tvångssteriliseringarna sedan 10 januari i år i praktiken avskaffade. Domstolen anser, precis som vi, att kravet är detsamma som tvångssterilisering. Alltså måste det strykas även ur själva lagtexten, Sverige kan inte ha lagar som kränker mänskliga rättigheter. Transpersoners rättigheter är mänskliga rättigheter.

 

RFSL, KIM, RFSL Ungdom, FPES och Diskrimineringsbyrån Uppsala startade i början av året en process för att möjliggöra för alla som steriliserats i samband med byte av juridiskt kön att få upprättelse via en skadeståndsprocess. Gensvaret har varit större än vi trodde. I dagsläget har ungefär 165 personer hört av sig och vill ha upprättelse. Många identifierar sig som transsexuella, andra har andra (trans)identiteter eller (trans)erfarenheter, men alla har erfarenheten att ha upplevt hur staten framtvingade en sterilisering i utbyte mot rättigheten att få den personliga könsidentiteten juridiskt erkänd. Det är 165 berättelser om kränkningar, om att aldrig ha tillfrågats om sina familjeplaner, om att avkrävas uttalanden om att vilja förbli barnlös – allt på grund av önskemålet att vilja byta juridiskt kön. Det är 165 berättelser om bland annat sorg och saknad, om ingrepp som inte var önskade, och ibland om känslan av att inte vara värd någonting i statens ögon.165 av de ungefär 800 människor som ändrat juridiskt kön i Sverige är mycket tydliga med att de anser sig just tvångssteriliserade.

 

Dessa människors känslor och åsikter underkänner Föreningen Benjamin. De underkänner också åsikterna från alla transpersoner, däribland många transsexuella, som är politiskt aktiva i frågan i våra organisationer och i andra sammanhang. Det är djupt beklagligt.

 

Immanuel Brändemo, vice ordförande KIM

Ulrika Westerlund, ordförande RFSL

Alfie Martins, ordförande Transföreningen FPES

Emelie Mire Åsell, ordförande RFSL Ungdom

Lukas Romson, fd ordf. KIM

 

Senast uppdaterad 2013-04-14 00:49
 
KIMs styrelse 2013 + övriga poster!
2013-03-24 22:21

Ordförande, vice ordförande, andre vice ordförande:

Emilie S, Immanuel B, Christer R L

(Christer är även sekreterare)


Kassör och medlemsansvarig:

Petra I

 

Övriga ledamöter:

Maria I, Aleksa L, Puck T

 

Suppleanter:

Gard, Linn B, Andrea, Leo CdV

 

Revisor, vice revisor:

Bent, Kian S

 

Valberedningen:

Kian S (sammankallande), Jane J

 

 

Senast uppdaterad 2013-03-24 22:37
 
"Bizex"-sketchen i Melodifestivalen sparkar på de som redan ligger
2013-02-18 11:03

Denna text har vi skickat till SVT Debatt, med anledning av den transfoba sketchen "Bizex" som visades i Melodifestivalen 16/2. De valde att inte publicera vår debattartikel - men vi vill att den sprids!

 

Den folkkära trubaduren Cornelis Vreeswijk skrev en gång en skämtsam visa om ett hatbrott han begått*. Han skröt om hur han misshandlat två transpersoner, och publiken skrattade hjärtligt. Transfobi är onekligen en del av vårt kulturarv. Vi har lärt oss att tycka att ”män i kvinnokläder” och ”könsbyten” är lustiga.

 

Vi har lämnat Vreeswijks 70-tal, men lördagsunderhållningen är fortfarande att skratta åt transpersoner. Vi intalar oss idag att vi inte är transfober, så länge vi inte skryter med hatbrott som Vreeswijk gjorde. Men nej, det är ändå inte okej att dra transfoba skämt.

 

Melodifestivalen i lördags innehöll en sketch där det påhittade bandet Bizex sjöng låten ”Kvinna och karl”. Texten handlar om en bög och en flata som ”byter kön med varann”. De blir opererade hux flux och gifter sig, men deras läggning ändras under smekmånaden. Därför ”byter” de tillbaka. Några minnesvärda rader: ”Homosexualitet kan skötas rätt diskret om man bara är kvinna och karl”.

 

Låten befäster många fördomar som skadar en redan mycket utsatt grupp. Att utmåla könskorrigeringar som ett sätt att ”bli” heterosexuell är kränkande. Att vara transperson har inget med läggning att göra. Däremot vet vi att i Iran förekommer det att homosexuella män genomgår behandling för att kunna leva som kvinnor; samkönat sex ger dödsstraff, men könskorrigeringar är tillåtna. Upphovsmannen Kenneth Bodin har vid ett annat tillfälle sagt att låten ”låg på Uganda-toppens lista i tre veckor”; en anspelning på Ugandas dödsstraff för samkönat sex. Är det något roligt att skriva en schlagerlåt om?

 

Låten trivialiserar även transpersoners utsatthet i vården. Vi får veta att ”inom ett par veckor var det klart”. En könskorrigering innebär flera års utredning, ofta med ständiga kränkningar från vården och omgivningen under tiden. Transpersoners identitet förlöjligas ofta och utmålas som en tillfällig nyck. Som en del i detta sprids myten om att många ”ångrar” en könskorrigering. Många transpersoner mår mycket dåligt, men ångerfall är extremt ovanligt. De allra flesta mår betydligt bättre efter könskorrigering än innan. Att insinuera att könskorrigeringar är ett hastigt infall är ett direkt hån mot människor som kämpar i åratal för att få någon behandling.

 

Låtens fokus på underlivskirurgi som synonym för att ”bli” kvinna eller man är också det en transfob fördom. Många transpersoner får höra att deras könsidentitet inte är ”på riktigt”, och det händer att omgivningen vägrar acceptera dem om de inte genomgår underlivsoperationer först. Detta är att ta ifrån människor rätten att definiera sig själva.

 

Inslaget om Bizex genomsyras av transfobi, men även av rasism, bifobi, homofobi och förakt för norrländsk glesbygd och för s.k. ”fulkultur”. Många, framförallt transpersoner, har tagit mycket illa vid sig av detta s.k. skämt. Det här är inte satir med glimten i ögat, utan att sparka på de som redan ligger.

 

*) Visan heter ”Balladen om hurusom Don Quijote gick på en blåsning”

 

Immanuel Brändemo, vice ordförande KIM

Senast uppdaterad 2013-02-21 19:38
 
Att byta juridiskt kön
2013-02-13 17:26

Blanketten för ansökan hittar du Socialstyrelsens hemsida. Det är du själv som fyller i den. Du behöver ingen läkare som medverkar till detta. Ofta kan läkaren däremot hjälpa dig om du vill det. Du måste ha ett läkarutlåtande. Det här utlåtandet skriver vanligen din utredare ut i slutet av din utredning. Du måste också vara över 18 år gammal.

 

Fyll i dina personuppgifter, inklusive civilstånd och medborgarskap. Observera att du inte längre måste vara svensk medborgare eller ogift. Men du måste vara folkbokförd i Sverige och du får inte vara registrerad partner. Lever du i ett registrerat partnerskap måste du omvandla det till ett äktenskap innan du kan få nytt juridiskt kön. Det går fort och är gratis. Här kan du läsa om hur du gör det.

 

I övrigt kryssar du för de rutor som gäller det du vill ha tillstånd för, både uppe till höger och under personuppgifterna, enligt följande:


Sterilisering: Finns ingen orsak att kryssa för längre då detta krav i lagen upphävts av en dom i Kammarrätten i Stockholm.
Ingrepp i könsorganen: Kryssar du för om du vill genomgå någon könskorrigerande operation av könsorganen, nu eller senare.
Borttagande av könskörtlarna: Kryssas för om du vill ta bort testiklar eller äggstockar, nu eller senare.
Fastställande av könstillhörighet: Kryssas för. Detta är det tillstånd som ger dig nytt juridiskt kön och nytt personnummer.


Kom ihåg att även om du ansöker och får tillstånd att genomgå operationer är det du själv som sen bestämmer om du vill genomgå dem, eller vänta med den delen av transitionen. Det är också ytterst du som beslutar hur många ingrepp du vill genomgå, och vilken metod som ska användas, så länge du inte vill ha behandling som antingen inte kan utföras i Sverige eller strider mot det som läkarna anser är medicinsk lämpligt.


Slutligen bifogar du ett personbevis och ditt läkarutlåtande och skickar alltsammans till den angivna adressen på Socialstyrelsen. Ta kopior för säkerhets skull, om något skulle komma bort i posten.

 

 

Har du väntat med att ansöka om nytt juridiskt kön på grund av steriliseringskravet?

Du som tidigare fått avslag på grund av att du inte var steriliserad kan nu söka igen, och få nytt juridiskt kön. Detsamma gäller dig som fått ett interremistiskt beslut i väntan på sterilisering. Du följer instruktionerna ovan, men du behöver inte bifoga ett nytt läkarutlåtande.


Du som fullföljde din utredning och fick ett läkarutlåtande  men aldrig ansökte om nytt juridiskt kön, kan också ansöka nu. Det är samma procedur som för de som ansöker för första gången. Följ bara stegen ovan. Det du kan behöva tänka på är att ditt läkarutlåtande inte får vara för gammalt. Om du är orolig för att din utlåtande är för gammalt (om du exempelvis avslutade din utredning för flera år sedan) bör du kontakta Rättsliga Rådets kansli och be dem avgöra om du behöver ett nytt läkarutlåtande. Det finns inga generella regler för hur gamla utlåtandena får vara, det avgörs från fall till fall. Du ska kunna få ett nytt läkarutlåtande från den utredare du haft. Är hen avliden/pensionerad kan du höra dig för med din närmsta utredningsenhet.

 

Känns något oklart, kontakta Rättsliga Rådet.

 

 

Författare: Lukas Romson

Senast uppdaterad 2013-02-13 17:39
 
«FörstaFöregående12345NästaSista»

Sida 2 av 5