Loungemöbler – Ny soffa till trädgården i sikte

Trädgården

Sommaren börjar närma sig med stormsteg och man har redan fått känna på några riktigt härliga dagar under första halvan av mars. Visst, det är fortfarande mars så man tar inte på sig bikinin kanske.

Men den där första vårvärmen som når en. När de riktigt ljusa dagarna efter en lång vinter når en och man känner solens värme sprider sig i hela ansiktet. Det är dagar då jag njuter och börjar länga ännu mer efter vår och sommar.

Förra året gjorde vi en hel del underhåll i trädgården men vi kom på att vi började allt för sent med detta och man vill inte stå där i juli och ha arbete upp till axlarna – det är då man ska vara klar och kunna njuta. I år har vi därför planer på att vara ute i god tid med att fixa till trädgården och den ska vara klar innan midsommar.

Soffgrupp i trädgården

soffa till trädgården

Direkt utanför vår terrassdörr har vi ett trädäck som är nästan 3 m djupt och 5 m långt. Det rymmer ett matbord perfekt med lite plats för till några härliga krukor med odlingar av sallat och annat gott.

Hur som helst har vi saknat en plats där vi kan slå oss ner i en soffa istället. Efter att man grillat och ätit en härlig sommarkväll hade det varit rätt trevligt att unna slå sig ner någonstans och inte sitta kvar vid matbordet.

Därför har vi bestämt att vi ska inhandla en soffa som en del av ett loungeset. Loungemöbler beskriver väl just den typen av relaxmöbler som vi jagar.

Vi vet att vi vill ha en soffa men vi har inte riktigt bestämt oss om vi vill ha en stor soffa eller en lite mindre med ett par fåtöljer. Det hade ju varit kul om man kunde sitta i alla fall 6 personer där tänker vi.

Vi har spanat på en del inspiration på loungemöbler och valet är extremt svårt. Men det är ingen panik än. Vi har tid att fundera ut exakt vad det är vi vill ha sen.

Nu vidare till nästa del.

Solskydd på dagen, värme på kvällen

paviljong

En paviljong i detta stuk funderar vi på.

Att bara placera ut en soffa eller en hel soffgrupp mitt i trädgården är inte något som kommer fungera utan att mer tillförs. Vi har valt en ganska trevlig hörna i trädgården som bara är lite drygt 3 m från trädäcket och vägen dit tänkte vi kanske lägga några snygga och platta stenar i gräset.

Hur som helst insåg vi att solen kommer göra att detta inte är en plats man vill fika på under sommaren om man inte kan tillföra något bra solskydd till platsen. Vår första tanke här var att köpa en stor böjbar och fristående parasoll. Jag tror ni vet vad jag menar och de kan vara väldigt praktiska.

Men sen insåg vi att många svenska sommarkvällar kan också vara lite kalla, speciellt under försommaren när man kanske ändå vill kunna sitta där. En paviljong däremot blir ju som ett tält över platsen. På dagen ger paviljongen bra skydd mot solen och under kvällen kan man montera på en vägg för att hålla inne värmen bättre. I kombination med en IR-värmare så borde detta bli en riktigt behaglig plats.

Dekorera platsen för ökad trivsel

Vi kommer antagligen vilja stycka ut platsen och ersätta gräset med plattor. Vi tror plattor kommer innebära minst jobb och med en duk undertill borde mängden underhåll vara minimalt. Tanken är att bara behöva dra över med högtryckssprutan på våren och göra lite småfixar.

Vi kommer att resa upp ett vindskydd på ena sidan som är gjort av tunna bambuskott eller liknande. Detta kommer bli en vägg och jag har lekt lite med tanken om man skulle kunna låta murgröna växa på den för att göra den mer levande.

Sen återstår det att se vad vi gör med den andra sidan. Här finns lite olika sätt och målet är alltså att täcka 2 sidor av paviljongen och skulle man sedan vilja fästa ytterligare en löstagbar vägg till paviljongen så blir det alltså en öppen sida utåt. En plats där man då kan placera en stor IR-värmare kanske.

Intill platsen är det också tänkt att vi ska ha en rabatt med lite växter. Tanken är ge ytterligare lite vindskydd samtidigt som vi gör platsen mer levande. Vi har tänkt oss att den börjar ungefär en meter från platsen så man faktiskt kan röra sig åt det hållet. Det är väl just ditåt vi hade tänkt att man fäster den löstagbara väggen på kvällarna.

Det finns en hel del trädgårdstips at snappa och Plantagen som jag länkade ovan till är ett bra ställe att kolla upp växter. Även hemsidan www.alltomtradgard.se har många bra tips på hur man fixar till sin trädgård.

Försöker hitta en bra racercykel till rean

Jag ska cykla Vätternrundan till sommaren och äger för tillfället ingen racercykel att träna eller tävla med. Men jag sitter just nu och letar efter kampanjer varje vecka för det borde vara rea på många racercyklar nu innan jul och kanske även i mellandagarna.

Jag vet inte om jag är sent på det och att rean kanske redan varit i höstas när säsongen liksom dött av på riktigt. Men jag har ändå förhoppningar om att att kunna hitta en bra racercykel till ett hyggligt pris.

Vätternrundan kommer kräva en hel del träning och jag kommer behöva all tid jag kan få på mig så fort våren anlänt. Att vänja kroppen vid att cykla 300 km och träna för att orka med det är inte det lättaste.

Just nu cyklar jag lite på motionscykeln på gymmet och jag deltar även i ett spinningpass varje vecka mest för att jag inte ska vara helt grön när jag väl ska ge mig ut sen. Jag ser det lite som att vänja skinkorna haha 🙂

Men jag vill ha en bra och snygg racercykel och den får gärna ha en snygg design också. Jag har försökt läsa på om vilka cyklar som är bra och inte så jag har en uppfattning om vad jag ska leta efter.

Snygg racercykel från Crescent med Shimano 105. Den kostar ca 11 000 kr men har en ram i Aluminium. Osäker på om det är något jag vill ha eller om jag vill ha kolfiber…

Jag har ställt in mig på att satsa på en racer som har Shimano 105 paketet då det fått ett väldigt bra omdöme för att ge väldigt mycket för pengarna. Så det känns som en bra instegsnivå att lägga sig på.

Det finns så enormt mycket att känna till kring racercyklar rent generellt men jag hoppas kunna hitta en modell som passar mig. De guidar jag läst gör att jag nu känner mig mycket mer redo för att handla en cykel online i alla fall.

Läser man i forum så säger många att man får mycket cykel för pengarna om man köper begagnad och så kan vara fallet men jag känner att jag vill ha något nytt. Nytt känns fräscht och det kommer kännas mer som mitt vilket är viktigt för mig.

Jag har en budget som sätter max 13 000 kr för en ny racercykel och ett par bra medföljande cykelpedaler till den. Sen tillkommer ju så mycket mer som kläder, tillbehör, gel och mycket annat. Så jag räknar med runt 20 000 kr för bara cykeln, cykelkläder och tillbehör.

Köpa riktig julgran eller plastgran? Miljöpåverkan?

jakten på julgranen

Vi har börjat tröttna lite på köpa riktig julgran varje år. Det är av väldigt många skäl som vi nu börjat fundera på om vi kanske skulle investera i en riktigt bra julgran i plast istället, även om plast i sig är ett tråkigt material.

Här är några anledningar kring hur vi resonerar.

  • Det har blivit väldigt dyrt med gran och det är omständligt att varje år köpa en gran även om där finns en charm och tradition till det.
  • Vi är osäkra på om det har en negativ inverkan på miljön att odla upp granar som huggs ner för att sen stå och vissna 1 månad inomhus.
  • Vi tycker att en plastgran för ett par tusen kronor antagligen kommer bidra med nästan samma känsla och något man säkerligen kan ha i många år.

Det är som sagt lite delade meningar här. Plast som material är något vi undviker när vi kan men frågan är om inte en plastgran är bättre än att 10 år framåt köpa nerhuggna granar som ska stå och vissna bara. Jag vet inte vilken effekt det har på miljön. Kanske är det positivt att köpa gran då marken faktiskt används till växtlighet innan den huggs ner. Men jag är för dålig insatt för att verkligen veta.

Vi kommer nog köra gran i år igen så får vi försöka undersöka mer om vilken miljöpåverkan en riktig julgran faktiskt har.

UC används sällan för smslån

uc

UC är kanske det mest vanliga och mest etablerade kreditupplysningsföretaget

Smslån är något som varit i hetluften under ganska lång tid. Det är ett genomgående tema när man tittar på TV-programmet Lyxfällan där man tar småkrediter för att betala räkningar vilket rätt snabbt kan eskalera till något obehagligt.

Nya regler gällande smslån kommer förmodligen även träda i kraft som kraftigt begränsar möjligheten för långivarna att ta ut höga räntor och avgifter. Egentligen verkar det som det kommer tillträda en hel del regler som minskar risken att hamna i just en skuldfälla.

Något som dock förvånar mig lite är att många av de långivare som erbjuder smslån inte använder sig av UC (Upplysningscentralen). Utan de använder andra kreditupplysningsbolag för att säkerställa att kunden inte har betalningsanmärkningar, eller snarare att de inte är nyare än 6 månader.

Fördelen med att använda UC är att många seriösa långivare och kreditinstitut använder dem och när man gör en kreditupplysning med UC kan man även se hur många andra kreditupplysningar som gjort t.ex. den senaste månaden, kvartalet och året. Det ger en idé om hur många andra lån kunden kan tänkas ha ansökt till vilket skulle i många fall kunna vara en varningsklocka att inte låna ut pengar till.

Istället finns det idag mängder med smslån du kan ta utan att riskera något och det är heller inte svårt att hitta lån utan UC eftersom de dels gärna skyltar med det själva men det finns även sammanställningar och listor online.

Nu kommer som tur är marknaden att regleras och strypas ganska hårt om lagförslag går igenom baserat på de utredningar som gjorts. Dels kan jag tycka att det är bra för det är tydligt att väldigt många har svårt att avgöra om ett lån är bra eller dåligt. Dessutom kan man i många fall likställa dyra smslån med att som långivare utnyttja sin position och tjäna pengar på att den som vill låna pengar i många fall faktiskt är desperat behov av det – något som i sig är olagligt.

Men smslån kommer finnas kvar länge även om det är ett modernt bevis på en nisch som kanske inte mår bäst när det är helt liberalt styrt.

Billig soffgrupp med 3+2+1 sittplatser i Howard-stil

Howard deluxe soffa

Vi har fyndat en ny billig soffa online eller snarare en hel soffgrupp till ett pris vi inte trodde var möjligt med den lyx och klass som jag letat efter.

Det är inte lätt att leta efter billiga möbler och försöka kombinera det med en lyxigare stil utan att priset springer iväg. Vi har behövt byta ut vår soffa till en roligare soffgrupp där man kan slå sig ner och prata när man gäster över. En plats där man kan sätta sig och ta en fördrink och prata innan det är dags att bege sig till matbordet.

Problemet har varit att vår soffa och tidigare fåtölj som tog upp denna del av vardagsrummet har varit så fruktansvärt tråkiga. Förr hade vi vår TV här men det har vi valt att flytta till ett TV-rum då känns absolut bäst och det är tråkigt att TV:n alltid ska vara i fokus.

Nu ville vi istället ersätta vår gamla soffa och fåtölj med en snygg soffgrupp som inte fick lov att bli allt för dyr. Inget lätt mål om man ställer höga krav på utseendet och stilen som soffan ska ha.

Det är ju faktiskt ingen tvekan om att de allra billigaste sofforna inte ser speciellt trevliga ut oavsett om man köper dem på Internet eller i en lokal möbelbutik. Går man däremot upp lite i pris så kan man få väldigt trevliga modeller utan att priset sticker iväg och trots allt får räknas som billiga.

Vad som är billigt är ju relativt till vad man faktiskt väljer att köpa. Nu var vi på jakt efter en soffgrupp som gärna hade 3+2+1 sittplatser och vi hittade denna Howard Deluxe modellen. På bilden ovan ser du hur 3-sits soffan ser ut men där är även en mindre 2 sits variant och en fåtölj i samma läckra stil.

Vi valde den ljusgråa då vi tycker den är helt kart snyggast även om den fanns i en uppsjö av färger med allt från rosa till vitt och svart. Soffan är nedsatt en hel del från tillverkarens riktpris som ligger runt 25 000 kr. Vi fick den för ca 16 000 kr med frakt hem till dörren och för en hel möbelgrupp är det ett kanonpris.

Det har lyft upp hela vardagsrummet och nu inför jul kommer vi ha en fantastik plats att sippra på lite god glögg med vänner. Nu återstår det bara att dekorera rummet med lite snygga kuddar och annan inredning.

Snart intar julen vardagen

Julgran med julgranskulor

I över en månad har jag bemöts av juldekorationer i butiker och först nu börjar jag känna att julen står inför dörren. Julen som är en väldigt underbar tid att kunna njuta av nära och kära men det betyder inte riktigt att man vill se det i varje butik redan från slutet på Oktober 🙂

Jag älskar verkligen julen och tycker det lyser upp mörkret som ligger över oss. Färg och värme kommer inte bara in i husen utan även i trädgården, parker, gator m.m. För mig är det en fin tradition även om jag inte alls gör det ur ett kristet eller religiöst perspektiv. Och ska vi vara ärliga så är det knappt något kvar av detta kring juletid så länge man inte beger sig till kyrkan.

Hoppas ni alla får en underbart fin jul och ett gott nytt år! 😀

Fynda kopparkastrull på Black Friday

kopparkastruller

På fredag är det Black Friday och precis som förra året sitter jag lite spent och hoppas på att kunna fynda sånt jag velat köpa de senaste månaderna. Jag brukar alltid försöka hålla mig eftersom Black Friday blivit så stort i Sverige och så många butiker hoppat på tåget så finns det fynd överallt.

Detta året hade jag gärna hittat en kopparkastrull som fungerar på vår induktionshäll och där finns ju några olika tänkbara butiker som kanske kan tänkas sälja ut dessa billigt.

Det fina med Black Friday är ju framförallt att det finns många produkter som får priser som antagligen ligger under inköpspriset. Alltså att butiken faktiskt går i förlust på dem. Dessa brukar ju dock endast finnas i begränsad upplaga så det gäller att hugga till när man ser det man vill ha och det t.ex. står max 20 st totalt.

Nu tror jag inte att det blir sådan superrea på kopparkastruller men jag hoppas verkligen att det kommer ut någon till ett riktigt bra pris. Jag skulle kunna tänka mig att köpa en gryta också om priserna är bra men då får det nog vara väldigt bra priser då koppar är så himla dyrt.

De kopparkastruller jag tittat på ligger på 800 kr /st i ordinarie pris. Kommer de ner på 500-600 kr så kanske jag köper en gryta med om det finns på rea.

Det gäller att hålla ögonen öppna för det släpps ju produkter under hela dagen. Annars hade de som suttit uppe till efter midnatt få de bästa produkterna och ingenting hade varit kvar när det blev morgon.

Hoppet är där…. låt bästa köpman (kvinna) vinna 😀

Företagsfest med temat 90-tal

Vår årliga vinterfest i Januari är nu bokad med företaget. De senaste fem åren har vi haft vinterfester med ett tema som alla ska hålla sig till och de tre gånger jag varit har det varit riktigt kul och välorganiserat.

Vi är runt 50 anställda på bolaget och det brukar bli att runt 40 stycken deltar och även om det inte är obligatoriskt så är det lite så ändå. Alla pratar om festen i veckor efteråt och att den oskrivna regeln gäller att man måste delta om man inte är sjuk eller har andra bra argument att inte komma. Därför brukar så många som 45-47 vara anmälda och vi brukar bli över 40 st som deltar.

Något år var temat ”På charter i Mallorca” och de hade hyrt in en härlig DJ som körde passande låtar som man kan förvänta sig. I drinkväg serverades allt ifrån Piña Colada till färskpressad Juice och annat kul. Lokalen var festligt dekorerad och det kändes verkligen som man var på plats i något tropiskt land.

briney-spears-90-talSnart är det dags för nästa fest och denna gången lyder temat ”90-talet i repris” och det ska bli riktigt kul och se vad de hittar på i år. För min del gäller det att hitta en riktigt bra utstyrsel som fungerar in i temat. Som tur är finns det många sidor med 90-tals outfits och kläder där man kan samla inspiration.

90-talet var en väldigt rolig tid och jag hoppas så klart på en disco-hörna, karaoke och lite annat jag starkt förknippar 90-talet med.

När det kommer till musik för 90-talet så kommer det mängder med namn som Spice Girls, Backstreet Boys, Aqua, Vengaboys, E-type och så vidare… Riktigt bra låtar finns där och även från artister som Will Smith haha.

90-talet känns dock inte så länge sen även om det är en bra tag sedan man sprang runt i en magtröja och jazzbyxor med platåskor 🙂 Det är i alla fall den mest typiska outfit jag målar upp när jag tänker på det. Men jag ska nog försöka inspireras av Spice Girls eller kanske den unga och oskyldiga Britney Spears. Det tror jag kommer göra susen som en bas för ett 90-tals tema när det kommer till kläder i alla fall.

Espresso ska serveras med espressokopp

newwave-espressokopp

NewWave espressokopp från Villeroy & Boch

Det senaste halvåret har jag blivit bjuden på espresso tre gånger och endast en av dessa gånger blev den serverad i en riktig espressokopp. Jag förstår inte varför man investerar i en kaffemaskin som gör espresso utan att i alla fall köpa några enstaka espressokoppar. För mig är det lite som att bli bjuden på vin i ett vanligt dricksglas.

Espresso ska serveras i en riktig espressokopp och absolut inte i en kaffekopp. Den enda gången jag hade tyckt det var en godkänd idé var om man bad om en dubbel espresso eller något då det inte är säkert att vanliga espressokoppar är stora nog att hålla en dubbel.

Så om ni har köpt en maskin som t.ex. Nespresso tillhandahåller och ni har kapslar för espresso, se då till att köpa in några snygga espressokoppar också så ni får lite stil på serveringen!

Jag har själv investerat i en kaffemaskin som givetvis kan göra espresso också men jag passade på att handla in tre olika uppsättningar koppar. För espresso, lungos och större för Latte. Man behöver inte ha 12 koppar av varje utan 4 stycken räcker gott och väl.

Jag är egentligen en Kaffe-tjej själv och föredrar nog olika versioner av Latte men ibland vill man ha espresso och då ska den minsann avnjutas på rätt sätt!

 

Kommit igång med löpningen igen

springa löpning

Våren fyller en med känslor och energi och det blir enkelt att börja med sånt som var tungt och jobbigt för bara två månader sedan. Jag måste erkänna att jag varit ganska hängig den under februari och allt blev rätt mycket bättre nu när våren kom. Madrassen jag köpte var ju inte helt fel den heller kan jag säga. Att vakna utvilad och mötas av bra väder är fantastiskt.

Så nu har jag äntligen kommit igång och börjat träna igen. Ett uppehåll som varat allt för länge. I höstas gick jag över från att träna ute till att gå på gym. En omställning som inte riktigt höll sig och i månadsskiftet Oktober-November så tappade jag bort träningen helt.

Först nu i början av Mars kom jag igång igen och det var tufft. Jag pressade mig att springa 5 km och var helt slut efteråt. Nu de senaste passen har jag sprungit 7 km med ett snittempo på ca 6 min per kilometer och det är jag nöjd med med tanke på uppehållet.

I höstas innan jag gick över till gymträning så sprang jag milen på 54 minuter så det är ju en bit dit men det ska nog ta sig.

 

© 2017 Kim

Tema av Anders NorénUpp ↑